Perjantaina hakkasimme teltan sisällä rautakangella vielä hieman routaiseen maahan talon ulkoseinän viereen urat, joihin voisimme anturamuotit koota paikoilleen. Tarkoituksenamme oli päästä valamaan antura päivän aikana paikalleen ja pysyimmekin aikataulussa melko hyvin. Opettajamme jäi tasoittamaan anturan lähelle oikeaa korkoa koulupäivämme jälkeen, mutta ehdimme itsekin olla mukana töissä betoniauton tuloon asti.
Minulla jäi syksyllä näkemättä anturan valuvaihe, joten päivä oli hyvin opettavainen. Opin esimerkiksi, että kun betoniauton kourusta valutetaan betoni muottiin, pitää se vielä "sekoittaa" muotissa ollessaan vaikkapa rautalapiolla tai laudanpätkällä, jotta mahdollliset ilmat lähtevät pois ja aines on tasaista.
Kiristimme anturamuotin alalaidat paikalleen poraamalla reiät lautoihin ja pujottamalla niiden läpi harjateräkset. Kiinnitimme muotin läpi pujotetut harjateräkset paikalleen muotin ulkopuolelle tulevilla rautalukoilla, joita voi nähdä alla olevasta kuvasta melko hyvin.
Muotin ylälaita kiristyi lautalappujen avulla, jotka asensimme kun myös pitkittäin muotin sisälle tulevat raudat oli taivutettu ja kiinnitetty sidoslangalla paikoilleen. Emme itse kerenneet langan sitomista kerrata, kun betoniauto tuli kymmenen minuuttia odotettua aikaisemmin, mutta kaiken kaikkiaaan muottien kokoaminen onnistui hyvin ja nopeasti.
Maanantaina tehtävämme oli irrottaa anturamuottien sisäpuoli sekä päällä sidoksena olevat lautalaput, kaivaa maata päärakennuksen sivusta, tuoda harkkoja sulamaan telttaan, puhdistaa puutavaraa ja asentaa muurausvihjeitä varten tarvittavat laudat paikalleen. Ehdimme tehdä kaiken suunnitellun ja yhteistyö oli sujuvaa koko päivän ajan pienen työryhmämme kesken.
Katkaisimme suurilla lankasaksilla myös reilusti yli anturasta tulevia harjateräksenpätkiä sivuilta, jotta pienessä teltassa olisi enemmän tilaa liikkua ja antura näyttäisi siistimmältä. Emme myöskään olisi saaneet anturamuottia anturan sisäpuolelta irti ilman terästen katkaisua, sillä myös anturan sisällä maassa oli jonkun verran kuivunutta betonia, mikä pienensi anturamuotin liikkuvuutta sisällepäin.
Maata kaivettiin ulkorakennuksen seinästä perustuskiviin asti, jotta saisimme tarvittaessa myöhemmin eristelevyjä vielä harkkojen ja kiven väliin ennen muurausta:
Kuvassa näkyy jonkin verran luokkalaiseni Rebekan kanssa asentamista muurauvihjeistä toinen lauta. Lautojen paikoilleen asennus onnistui hyvin ja molemmat laudat olivat ainakin vielä asennusvaiheessa samassa linjassa. Vaikeuksia tuotti lautojen oikea sijoituskohta, sillä päärakennuksen hirsiseinän kaarevuuden vuoksi oven lähistöllä oli hieman haastavaa mitata, että lautojen etäisyys seinästä on sama ja, että ne ovat samassa linjassa toistensa kanssa.
Tiistaina koko päivä meni käytännössä harkkojen kulmapalojen sahauksessa valmiiksi, koska muuraukseen tarvittavaa laastia ei vielä ollut tullut. Harkkojen työstämisessä käytimme harkkosahaa.
Vielä syksyllä en itse ollut päässyt yhtään kulmapalaa tekemään, joten olen todella tyytyväinen päivään. Sain paljon kertausta siitä kuinka työ tulee tehdä ja miten se onnistuu. Myös harkot istuivat kohdalleen hyvin sahauksen jälkeen, lukuun ottamatta yhtä mittavirhettä, joka onneksi oli korjattavissa helposti.
Työskentely teltassa sai myös ajattelemaan paljon työturvallisuutta ja hyvän valaistuksen tärkeyttä. Valon tullessa täysin kahdesta lampusta, piti todella ajatella miten itse asettuu työskentelemään, jotta näkee mitä on tekemässä, sekä tekemänsä mittamerkinnät. Pienessä tilassa myös työalueen siisteyden olennaisuus korostuu, sillä muuten kompastuu tai liukastuu todella helposti.
Kaiken kaikkiaan olen nauttinut uudesta työkohteesta ja sen tarjoamista oppimistilaisuuksista todella paljon. Työkohteen pienehkö pinta-ala luo myös sen edun, että uusia asioita pääsee oppimaan ja vanhoja kertaamaan melko lyhyelläkin aikataululla, mikä lisää motivaatiota ja intoa työskennellä tehokkaasti entisestään.