perjantai 26. tammikuuta 2018

Korjausrakentamisen näyttö



Kuluneen reilun kuukauden aikana olemme Rebekan kanssa harjoitelleet korjausakentamisen työtehtäviä kerrostaloasunnossa Nurmeksen Itäkaupungissa. Kohde on tarjonnut meille paljon uutta kokemusta, etenkin tapetoinnin osalta. Itse koen paljon kehittyneeni myös itsenäisessä työskentelysää työparini poissaolojen aikana. 

Aikaisempaa kokemusta korjausrakentamisesta ennen tätä kohdetta minulla on lähinnä vanhempieni omistamasta kiinteistöstä, jossa on tapahtunut vesivahinko. Kyseisen kohteen lattiaa kaivoimme isäni kanssa auki ja tuulettumaan ensimmäisen opiskeluvuoteni syksyllä. Vaikka, sinänsä työnkuva ei silloin ollut laaja, kertyi työtunteja rutkasti eristeenä olevan purun poiskärräämisen vuoksi.

Itäkaupugin työkohteessa aloitimme hommat tapetinpoistolla, mikä ei ollut millään tasolla nopea työ. Työntekoa hidasti pääasiassa puutteelliset pohjatyöt, minkä vuoksi tapetti oli lujasti betonissa kiinni. Seinä oli myös täynnä kuoppia, naarmuja, vanhoja ruuvinreikiä, halkeamia ja sortuneita kulmia, minkä vuoksi tasoitustyö ennen pohjamaalausta oli runsastöistä. Toisaalta oli hyvä, että samoja työtekniikoita pääsi kehittämään pitkäjänteisesti ja ne jäivät paremmin mieleen. 

Opin, että taskulampun käyttö epätasaisuuksien etsinnässä on todella kätevää. Myös pintojen siveleminen sormin auttoi hahmottamaan kuinka paljon työstettävää vielä oli jäljellä (jos epätasaisuus tuntuu sormin, se todennäköisesti myös näkyy uudesta tapetista läpi.

Alla pari kuvaa keskeneräisistä pohjatöistä (suurin osa tapetista poistettu, valkoiset läikät ovat tasoitetta):



Kun vanhat pinnat oli saatu siisteiksi, maalasimme pohjamaalilla huoneet, jotka tultaisiin tapetoimaan. Uudella pintamaalilla käsittelimme eteisen ja ikkunaseinät. Maalaus sujui hyvin, joskin tekniikan löytyminen telalla niin, ettei telanjäljet näy, oli alkuun haastavaa.

Olohuone:


Makuuhuone:


Keittiön ikkunaseinä, jossa näkyy yksi hajonnut seinäpinta:


Hajonneen alueen korjasimme seinältä poistamalla kaiken irtonaisen. Kyseisen halkeaman päälle tuli myöhemmin poikien tekemä panelointi, joten sitä ei tarvinnut täyttää tasoitteella.

Uudelleen maalattu eteinen:


Kun pinnat oli käsitelty maalaamalla ja tehty suurempi välisiivous, oli tarkoitus aloittaa tapetointi. Työparini jäi sairaslomalle, joten sain harjoitella yksin tekemään kuviokohdistettua tapetointia. Kuvio oli melko pikkutarkka, joten etukäteen työn aloitus jännitti hieman. Loppujen lopuksi sain koko seinän yhtä kapeaa osiota vaille valmiiksi päivässä, eikä kuvion kanssa ollut ongelmia. Tämä tapetti oli helppoa saada asettumaan kauniistii, varsinkin kun liisterin sai levittää suoraan seinälle. Ainut huomauttamisen aihe oli se, että tapetit menivät yhden sauman kohdalla pienen matkan päällekkäin. Päällekkäin meno ei kuitenkaan näy silmällä katsoen, joten se ei käytännössä haittaa.


Loput tapetit olivat vettymään laitettavia, perinteisiä tapetteja. Niiden käsittely vei enemmän aikaa ja vaati opettelua, mutta lopulta muuttui sujuvaksi sekin, kun oppi hahmottamaan parhaimman vettymisajan suhteessa omaan työtahtiinsa.


Makuuhuoneen ja olohuoneen seinät, tapetinleikkuupöytä ja työvälineitä:


Tapetoimani olohuoneen seinä valmiina (erottuu huonosti vaalean tapetin takia):


Olohuoneessa tapetoinnin nurkka piti korjata (leikata auki ja tehdä puoli uudestaan, jotta tapetti asettui oikeasti nurkkaan, eikä jäänyt ilmaan):


Lopuksi kun tapetointi oli valmis, asensimme kukkalaudan paikalleen makuuhuoneen ikkunan alle, maalasimme vaatehuoneen putkineen ja asensimme alla olevan kuvan mukaiset valkeat kattolistat osaan huoneista taulujen ripustusta varten. Työkoneena käytimme luonnollisesti iskuporakonetta, jonka käyttö sujui hyvin, lukuun ottamatta yhtä seinän sisällä olevan harjateräksen takia pilalle mennyttä terää.