lauantai 13. elokuuta 2016

Ensimmäiset päivät

Tämän blogin tarkoitus on toimia itselleni henkilökohtaisena oppimispäiväkirjana ja valaista samalla lukijoille millaista on opiskella talonrakentajaksi. Rakennusalasta minulla ei ole minkäänlaista aiempaa kokemusta, joten tieni tulee olemaan pitkä ja kivinen. Olen jo lukion käynyt, vuonna 1996 syntynyt nuori nainen, jota rakennusalalla puoleensa vetää urakehityksen mahdollisuus, kädentaitojen kehittäminen sekä saumattoman tiimityön oppiminen. Lukiopohjani vuoksi noin 90% oppimisestani tulee tapahtumaan käytännön työmaalla, eikä taukoja yhteisaineiden parissa ole tarjolla. Tervetuloa mukaan matkalle!


Kuva: https://boldomatic.com/view/post/azuSaw



Opiskelut ovat alkaneet toistaiseksi melko rauhallisesti. Olemme tilanneet sopivat työvaatteet ja keränneet rahaa tarvittaviin työpakkeihin. Ainoa kosketus työkaluihin on ollut työhalliin tutustuminen ja siellä naulapyssyn toiminnan tarkempi syynäys. Tutkimme myös syksyn tulevaa ensimmäistä projektiamme: lämpimän autotallin rakennusta. Haastavaa työ tulee olemaan, mutta toivon, että matkan varrella jää paljon oppeja käteen.

Rakentamisen peruskiviä on selvinnyt olevan:

  1. Kosteuden hallinta
  2. Kestävyys
  3. Lämpö
  4. Oikeat materiaalit
  5. Taloudellisuus
  6. Esteettisyys
Jo rakennuspiirustukset osaavat olla luultua monimutkaisempia. Suhdeluvut ilmaistaan hyvin usein millimetreissä, ikkunat ja ovet toisinaan desimetreissä. Mittasuhteiden ymmärtäminen on helppoa, mutta ainakin piirustusmerkkejä täytyy itsenäisesti lukea, jotta edes teoriassa osaa jotain rakentaa. Materiaaleista tutkimme eniten kovia eristeitä kuten mineraalivilla, finnfoam ja uretaani. Selvisi, että uretaani on huomattavisti kalliimpaa ja eristää lämpöä n.30 % muita kovia eristeitä enemmän. Rakentamisen kannalta tämä ei ehkä kuulosta merkitykselliseltä, mutta esimerkiksi yrittäjänä toimiessaan täytyy hintalaatusuhdetta kannattavuuden vuoksi osata seurata. 

Olen aikaisemmin seurannut vain harrastelijarakennusta, jossa varastojen yhteydessä kapillaarikatko, raudoitetut sokkelit ja lattian kallistuvuus kohti lattiakaivoa ovat täysin vieraita käsitteitä. Näistä jokainen kuitenkin lisää rakennusten säänkestävyyttä ja käyttöikää valtavasti, joten olen jo vapaa-ajan rakentelunkin edun kannalta äärimmäisen kiinnostunut näkemään ja oppimaan kuinka nämä toteutetaan käytännössä. Vielä olen totaalinen keltanokka, mutta uskon tulevien kuukausien aikana oppivani käyttämään ainakin porakonetta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti